Skip to main content

Do & Don’ts betreft wondverzorging

Ze zijn er meester en meesteressen in! Het verkrijgen van wondjes, blessures en al de andere ongein bij onze geliefde viervoeters die ons vaak staan te wachten als we naar stal gaan. Over de jaren heen hebben we al veel geprobeerd kwa smeerseltjes maar wat is nou goed en wat totaal niet? Ik zocht dit uit en hieronder lees je wat ik vond.

Don’ts

harjte HG

  • Provinjood (betadine) – word heel vaak gebruikt in de paardenwereld op wondjes maar uit onderzoek blijkt dat dit eigenlijk helemaal niet zo goed is. Het veroorzaakt namelijk weefselnecrose, schaadt de genezing en leidt tot meer infecties. Daarom moet je dit altijd rondom de wond smeren en niet in een open wond. Om deze reden heb ik heb maar even bij de don’ts geplaatst maar je kunt het dus wel gebruiken alleen op de juiste manier.
  • Azijnzuur – door de lage pH kunnen sommige pathogenen (ziekmakende bacteriën) hierdoor niet goed functioneren dus je dood natuurlijk een aantal pathogenen maar er zijn ook pathogenen die wel onder deze omstandigheden kunnen functioneren. Niet een fantastisch middel maar in een noodgeval kan het misschien handig zijn.
  • Verbinden – heeft je paard een dusdanige wond dat je hem wilt gaan verbinden? Let dan op dat je dit niet te strak om het been heen doet waardoor er geen bloedtoevoer meer naartoe kan. Je kan dit simpel even testen door te kijken of je jouw vingers nog bij het verband in kunnen.

Do’s

harjte HG

  • Hypertone zoutoplossing – een vloeistof is hypertoon wanneer deze een hoge concentratie heeft. Deze oplossing werkt uitstekend voor het verwijderen van debriderende (verwijderen van dood, beschadigd of geïnfecteerd weefsel.) Maar tevens kan het ook de gezonde cellen beschadigen dus gebruik dit alleen bij geïnfecteerd weefsel.
  • Honing – heeft antibacteriële eigenschappen voor meer dan 50 bacteriesoorten waardoor het geschikt is om op wondjes te smeren. De enzymen in de honing produceren in een vochtige wond kleine hoeveelheden waterstofperoxide, waardoor de wond binnen enkele dagen schoon en bacterievrij wordt.
    De honing versnelt de wondheling en heelt de beschadigde huid. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Vetramil aanschaffen wat niet prikt en niet bijt. Ideaal voor paarden die gevoelig zijn.
  • Waterstofperoxide – deze stof prikt als een gek maar dood wel de bacteriën, maar hiervoor geldt wel dat je ook de goede bacteriën aantast.
  • Uierzalf – deze kun je gewoon op schaafwonden smeren en heeft een ontsmettende werking.
  • Levertraanzalf – bevat een natuurlijke bron van vitamine A en D en kunnen worden gebruikt op slecht helende wonden en versnelt het herstel van de huid.

Paarden zijn zeer gevoelig voor granulatieweefsel oftewel wildvlees. Heb je dus het idee bij een wondje dat er granulatieweefsel ontstaat let dan eventjes goed op met de producten die je gebruikt. Sommige producten stimuleren dit proces namelijk en heb je een product nodig die dit juist tegen gaat (een hypergranulatie product). Een zilvernitraat middel kan helpen tegen granulatieweefsel maar dit zou ik alleen doen in overleg met een dierenarts.

Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken! klik hier

harjte HG

 

Bron: klik hier

Shopping Cart