Skip to main content

Wat vinden paarden fijner qua beloning: klopjes krijgen of gekriebeld worden?

Iedereen herkent de situatie wel dat je na het rijden je paard beloont. De èèn doet dit uitbundiger dan de ander, waarbij je bij sommigen je ook wel afvraagt of hij niet de mat aan het uitkloppen is in plaats van zijn paard aan het belonen… Als je het paard namelijk een zacht klopje geeft en zegt braaf begrijpt hij het natuurlijk ook wel.

Een groepje Britse wetenschappers zochten uit wat paarden nou fijner vinden. Een klopje of kriebelen/aaien? Onderzoek naar het gedrag van 5 manegepaarden en 5 groene paarden werd bekeken. Een halve minuut klopjes geven met daartussenin 15 seconden pauze om vervolgens weer een halve minuut klopjes te geven. Dit werd ook gedaan voor het kriebelen/aaien van het paard. De wetenschappers namen tijdens deze handelingen de hartslag op en bestudeerden het gedrag van de paarden waarbij ze al snel opviel dat de paarden die geaaid/gekriebeld werden zelf contact zochten met hun bovenlip bij de bijbehorende persoon die het paard vasthield. Bij het klopjes geven merkten ze vooral meer hoofdschudden en draaien van de oren. In dit onderzoek werd niet echt verschil gemerkt in hartslag bij de paarden, maar in weer een ander onderzoek werd geconstateerd dat paarden die gekriebeld werden een lagere hartslag hebben en het hoofd lieten zakken. De conclusie was dan ook dat paarden die gekriebeld werden hier duidelijk van genieten.

Twijfel je nog wat je paard fijner zou vinden? Bedenk dan wat jij fijner vindt. Een klopje of eventueel zelfs harde klopjes achter elkaar of iemand die je liefdevol over je rug kriebelt.

Hebben jullie onze nieuwe producten in onze webwinkel al gespot? klik hier! Binnenkort komt onze SS / / 17 uit!

horsegloss

Bron

 

Shopping Cart