Skip to main content

Swirl-Theorie: De Aard Van Het Paard

Veel mensen hebben er wel eens wat over gehoord maar wat deze theorie nu echt inhoud is vaak nog onduidelijk!! Helemaal omdat de meeste artikelen zeer uitgebreid zijn en we daardoor al snel afhaken, wat ik vrij logisch vind want dat doe ik zelf ook. Hierom heeft HorseGloss kort en krachtig alles op een rijtje gezet zodat je makkelijk kunt kijken, welk type jouw paard is.


De Swirl

horsegloss

Maar wat is nou precies een swirl? Een swirl is het kleine kroontje die je kunt vinden op het voorhoofd van een paard(zie foto hieronder). Ook bevinden deze swirls zich op de rest van het lichaam maar daar ga ik nu verder niet op in.

swirls paard

Wat houd deze theorie in?

horsegloss

De Swirl-theorie is onderzocht door meerdere wetenschappers en is tevens bewezen. Met bewezen bedoel ik… het is bewezen dat dit het haar is dat als eerste groeit in de embryonale fase en niet groeit vanuit de haarcellen maar vanuit de hersencellen en dit geeft een indicatie voor de aard van het paard. Interessant toch? Hou er wel rekening mee dat uitzonderingen zeker aanwezig kunnen zijn plus dat de omgeving een grote rol speelt in het gedrag van jouw paard. Je kunt namelijk wel een heel rustig geaard paard hebben, maar zelfs de liefste, zachtste en vergevingsgezinde paarden zijn het ook wel is een keer zat.

Soorten Swirls:

horsegloss

  • Een swirl die direct tussen de ogen van een paard gelegen is heeft een een normaal en zeer vriendelijk karakter welke vooral heel vergevingsgezind is.
  • Een hoge swirl (dus boven de ogen) deze paarden hebben een actievere houding en zijn veel attenter op zijn of haar omgeving en hebben mogelijke schrikmomenten of acties al uitgevogeld voordat jij er überhaupt aan gedacht had.Hoe hoger de swirl hoe heter het paard .
  • Een lage swirl (dus onder de ogen) deze paarden hebben een mindere actievere houding waardoor ze over het algemeen wat rustiger zijn dan andere paarden maar daardoor ook minder snel leren. Hun concentratieniveau is nog al laag waardoor je dit soort paarden vaker een oefening moet laten doen voordat ze het volledig tot zich hebben genomen. Tevens kan dit ook een pluspunt zijn, dit soort paarden letten niet op hun omgeving en doen over het algemeen braaf wat hun gevraagd word. Hoe lager de swirl hoe trager het paard.

swirls paard

  • Een lange swirl die alle kanten op gaat en beneden de ogen zit duidt op een vriendelijk en welgevallig karakter.

swirls paard

  • Een dubbele of een driedubbele swirl bij paarden duidt op meerdere persoonlijkheden. Deze paarden zijn moeilijker en meer gecompliceerd dan andere paarden met één swirl. Deze paarden gedragen zich vaak een lange tijd normaal en dan ineens out of the blue kunnen ze exploderen. Zulke paarden hebben meer tijd, geduld, begrip nodig plus een grote skill bij de huidige trainer om zulk soort paarden te begrijpen en te trainen. Deze swirls komen vaak naast elkaar voor, boven elkaar of in een Z- variant.

Boven elkaar:

horsegloss

Deze paarden hebben echt twee persoonlijkheden waarin ze erg extreem zijn. Dit zijn de paarden die nooit hun potentiële prestaties realiseren voornamelijk omdat er altijd een kritiek moment of hoge druk zal optreden waarin ze niet presteren maar falen.

swirls paard

Z-variant:

horsegloss

Dubbele swirls in een Z-vorm zijn paarden die over het algemeen het gevaarlijkst en moeilijkst zijn. Bij dit soort paarden zal je de perfecte leider moeten zijn, maar nooit brutaal of oneerlijk natuurlijk. Dit soort swirls zijn erg uniek en komen bijna niet voor.

swirls paard

Naast elkaar:

horsegloss

Nu hebben we natuurlijk ook nog de grand-prix paarden, en natuurlijk zijn we uiterst benieuwd wat voorn swirl die het meest hebben. 2 hoge, naast elkaar gelegen swirls voor zowel springen als dressuur zijn  de meest voorkomende swirls in die discipline. Waarom? Deze paarden testen je voortdurend, maar hun vermogen om zich lang te kunnen concentreren en zich te focussen is een groot pluspunt in professionele handen.

swirls paard

horsegloss

Shopping Cart