Skip to main content

Tips & Tricks: Stalbenen | HorseGloss.com

Wat een ontzettende kriem is dat toch die stalbenen. Mijn paard kreeg er al vroeg mee te maken waardoor ik enige ervaring op heb gedaan en hierdoor de nodige tips heb die jij zou kunnen gebruiken voor jouw paard met stalbenen.
  • Bandages: vlak voor het rijden de benen in bandageren werkt goed omdat het daardoor de bloedsomloop verbetert en zo het vocht sneller afgevoerd wordt. Na het rijden hebben ze dan weer mooie slanke beentjes. Wel even afspuiten als je eenmaal de bandages eraf hebt. Onder de bandages kan het soms flink gaan broeien wat weer niet goed is voor de pezen plus stimuleer je de doorbloeding nog een keer extra.
  • Hidez Sokken: ik ga eerlijk opbiechten dat ik hier geen ervaring mee heb. Maar wat ik er bij anderen van heb gezien werken ze echt perfect. De benen zijn binnen een mum van tijd een stuk dunner alleen zijn ze wel aan de prijs wat ik wel erg jammer vind. Ik geloof €169,95 per paar.
  • Brandnetels: je kunt dit in een natuurwinkel kopen of zelf ergens knippen met handschoenen aan. Laten drogen en over het voer heen doen. Ze vinden het heerlijk. Naast dat het vochtafdrijvend werkt zit het boordevol vitamine C en andere goede vitamines.
  • Kleefkruid: dit ondersteunt de lymfeklieren en heeft hiernaast nog meer voordelen zoals: smering van gewrichten zodat ze soepel blijven, ondersteunt afvoer van afvalstoffen is bloedzuiverend en ze krijgen er een glanzend vacht van. Verkrijgbaar bij de Paardendrogist maar natuurlijk zou je dit ook zelf ergens kunnen plukken en drogen.
  • Stappen op het harde: als het op sommige dagen best wel erg was dan ging ik eerst een aantal rondjes met mijn merrie stappen op het harde zodat ze ietsje konden zakken om daarna ze voorzichtig in te bandageren.
  • lymfedrainage: de zachte lymfe bewegingen die de lymfebanen stimuleren om zo het vocht sneller af te voeren richting de lymfeknoop zorgen ervoor dat het been sneller dun wordt. Sommige therapeuten bieden deze behandeling aan.
  • azijn: op sommige stallen krijgen de paarden teveel kuilvoer wat natuurlijk helemaal niet goed is voor de paarden. Het meeste kuilvoer is geschikt voor koeien en niet voor paarden plus het eiwitgehalte is hoger. Nu hebben de paarden natuurlijk eiwitten nodig voor voor spieropbouw etcetera maar doet je paard niet zoveel dan kan het al snel zijn dat ze teveel eiwitten binnen krijgen. Meer info over eiwitten klik hier! Meer info over hooi en kuilvoer klik hier!  Zuren breken eiwitten af dus het kan heel erg handig zijn om dan een flinke scheut met natuurazijn over het eten te doen. Of ze het lekker vinden hmmm nee niet echt maar het is wel goed voor de achterbenen. Deze werkt echt super.
  • Zoutsteen: omdat we allemaal weten dat je door zout vocht vast houd is het dan niet zo verstandig om je paard zo’n lekkere Himalaya liksteen te geven waardoor de achterbenen nog meer vocht kunnen vasthouden.
  • Beweging: het klinkt een beetje doorsnee maar het is echt zo. Hoe meer beweging hoe beter. Dus heb je de mogelijkheid om jouw paard dit te geven. Vooral doen.

Het kan natuurlijk dat je op stal komt en je paard heeft een dikker been. Dit kan heel goed duiden op een peesblessure en niet op een stalbeen. Wordt het been binnen een aantal dagen weer dunner hoeft dit niet te betekenen dat er geen beschadiging aan de pees is en wordt het alleen maar erger zonder dat je het door hebt waardoor het herstel alleen maar langer gaat duren tegen de tijd dat je je hier wel bewust van bent.

stalbenen2

De Hidez Sokken

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben gehad. Heb jij tips of tricks? Laat dan een reactie achter op mijn facebookpagina, klik hier <3

haert

Shopping Cart