Skip to main content

KNOWLEDGE: Is je paard bang of gewoon vervelend? | HorseGloss.com

Is mijn paard gewoon vervelend of is ze echt bang en wil ze daarom vandaag niet door die hoek heen lopen? Deze vraag stel ik mezelf altijd voordat ik besluit om der wat harder aan te pakken. En aan de hand van die kenmerken ga ik te werk in de manier zodat ik mijn merrie kan laten vertrouwen dat het echt wel goed zit met die hoek. Maar waar moet je nou op letten en hoe weet je nu of je paard bang is of dat ze een vervelende (merrie) bui heeft. Dat ga ik je in deze blog vertellen aan de hand van een paar basic dingen.

Elke week wil ik een paardentaal blog schrijven waarin ik steeds dieper in ga op de lichaamshouding van het paard en hoe je hierop in kunt spelen als persoon. En hierbij wil ik beginnen aan de hand van een aantal basisprincipes en vandaag begin ik bij de houding van de staart.

 

Staarthoudingen:

harjte HG

paardentaal

Deze loss staart hangt losjes van het paard af en geeft aan dat hij zich rustig en tevreden voelt zonder stress. Dit komt doordat de ruggengraat ontspannen is en hierdoor swingt de staart ritmisch mee. Dus als je lekker aan het rijden bent en de staart hangt er zo bij, dan weet je dat je goed bezig bent.

paardengedrag

Een staart die strak tussen de billen van jouw paard is geklemd betekent dat een paard bang is en je kunt het een beetje vergelijken met honden die hun staart tussen hun achterbenen brengen als ze bang zijn. Stel je paard gerust en praat met hem zodat je hem op zijn gemak kunt stellen in plaats van de band tussen jullie en het vertrouwen te beschadigen.

paardengedrag

Deze staarthouding zie je vaak als een paard na een lange tijd weer lekker in de wei wordt gezet en echt in Yoepie stemming is. Deze staart duidt overduidelijk op veel energie en een 9 van de 10 paarden laten het vaak niet bij een pasje sneller lopen. Bokken, steigeren en hard galopperen ligt bij deze gemoedstoestand in het vizier. Leuk voor in het land natuurlijk of aan de longe maar niet als jij erop zit. Mijn merrie heeft nog wel eens zo’n bui en hoe sneller ik dit in de gaten heb hoe beter. Ik zorg er altijd voor dat al haar overtollige energie word omgezet in moeilijk en zware oefeningen zoals appuyeren, traver, pirroutes. Maar niet elk paard is al klaar voor deze oefeningen. Interval training is best vermoeiend, dus ga dan veel overgangen rijden zodat jouw paard zich compleet op jou focust en de gekke bokkensprongen bewaart voor later.

paardentaal

De geïrriteerde staarthouding, slaan met de staart. Heel herkenbaar natuurlijk bij het wegjagen van de vliegen maar je ziet het ook heel vaak tijdens het rijden. Heb jij hier soms last van? Kijk dan wat jij doet wat jouw paard irriteert. Misschien is het teveel spoorgebruik of tikt de zweep steeds per ongeluk tegen de flank van je paard. Bij deze irritatie kan het paard zich minder focussen op wat jij van hem/haar wilt. Dus zorg er voor dat je deze irritatie wegneemt om zo weer verder te trainen en een niveau omhoog te gaan.

paardentaal

Last but not least; de draaiende staart. Deze staarthouding gaat vaak gepaard met een paar oren vlak in de nek en eigenlijk is het overduidelijk. Je paard is loeiend kwaad. Dan rijst daarna de grote vraag. Wie of wat heeft hem zo kwaad gemaakt? De taak aan jou om dit uit te zoeken maar stel hem eerst op zijn gemak zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Praat met je paard en probeer zijn of haar aandacht terug bij jou te krijgen, of stop met wat je aan het doen bent als je iets nieuws uitprobeerde. Onthoudt goed dat je het vertrouwen en de band met jouw paard binnen 5 minuten kan verknallen en dat het weken en maanden kan duren voordat je dit weer opgebouwd hebt.

harjte HG

Wat vond jij van deze blog? Of heb je misschien iets aan te vullen?

Laat dan een reactie achter op mijn Facebookpagina, klik hier

Shopping Cart