Skip to main content

KNOWLEDGE: Het verschil tussen een fleecedeken en een wollen deken

Onze paarden mooi aankleden, we love it! Maar er zit wel degelijk verschil in de materialen waardoor een wollen deken in sommige situaties meer geschikt is.

Zweten zorgt ervoor dat er verkoeling optreedt, maar dampt je paard heel erg omdat hij hard gewerkt heeft en je gooit dan een fleece zweetdeken erop dan zul je al snel merken dat de deken zeiknat wordt van het zweet van je paard. Dit komt omdat fleece bestaat uit holle vezels die geen vocht op kunnen nemen en het dus een isolerende werking heeft wat ervoor zorgt dat het vocht/zweet niet kan verdampen en de deken helemaal nat wordt. Niet echt ideaal dus. Op zo’n moment kun je beter voor een wollen deken kiezen, omdat het vocht bij een wollen deken door de deken heen gaat en gedeeltelijk verdampt en een gedeelte aan de buitenkant van de deken weer neerslaat wat ervoor zorgt dat het paard sneller opdroogt en warm blijft.

In principe hangt het dus van de mate waarin jouw paard zweet af welke deken je paard nodig heeft. Zweet hij veel en ben je lang bezig met droogstappen… dan kun je beter voor een wollen deken gaan, heeft je paard geen druppel gezweet en wil je dat hij warm blijft ga dan gewoon voor die leuke fleecedeken.

horsegloss

Shopping Cart