Skip to main content

De drie fasen van samen met je paard iets nieuws leren

Je zult al snel merken in de paardensport dat de èèn sneller resultaten boekt dan de ander. Je hebt dan ook niet te maken met een 1 op 1 sport maar met een dier die er al helemaal niet over na denkt of hij vandaag wat rustiger aan in de wei moet doen omdat hij anders zijn been verrekt of in het minste geval zijn hoefijzer verliest. Met paarden gaat het om kleine stapjes en daaronder vallen soms ook de stapjes terug om vervolgens er weer 5 vooruit te kunnen maken.

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat alles je wat beter afgaat? HorseGloss somde de drie fasen van educatie op:

 

1.De ‘Nadenk’ fase

Op het moment dat je iets nieuws gaat leren dan focus je je allereerst op het begrijpen van iets. Je trainer zal dit uitleggen en misschien zelfs wel voor je demonstreren hoe de oefening uitgevoerd moet worden. Daarbij zullen je stapjes gegeven worden hoe je iets uit moet voeren. Deze serie zal eerst simpel zijn om je de basis te leren, bijvoorbeeld de eerste keer wijken loopt je paard nog over zijn schouder weg met veel te veel buiging maar later zorg je ervoor dat je paard rechtop blijft en netjes zijn benen kruist om vervolgens aan het eind je paard recht te maken om de hoefslag weer op te gaan. Een goede regel in deze fase is ‘one thing at a time.’ Focus je op dat ding en ga dan verder met het volgende anders raak je misschien gefrustreerd en dan is het voor zowel je paard als jezelf niet meer leuk.

 

2. De ‘Oefen’ fase

Deze fase gaat vooral om het oefenen en het perfectioneren van de oefening die je doet. Hier zul je al snel merken dat je op een gegeven moment er steeds minder over het stappenplan na gaat denken. Je gaat steeds meer doen op gevoel in plaats van dat je erover nadenkt. Deze fase kan van een paar weken tot een paar maanden duren om deze skill te perfectioneren en volledig onder de knie te krijgen.

 

3. De ‘Flow’ fase

In deze fase hoef je jezelf niet meer te controleren en weet je automatisch of iets goed gaat of niet. Nu kun je weer door en iets nieuws gaan leren.

horsegloss

 

Bron foto 1: @Zauberponyamy

 

Shopping Cart