Skip to main content

Do & Don’ts betreft Hoefverzorging

Het geluid van een paar hoeven klinkt mij altijd als muziek in mijn oren. Alleen zonder gezonde hoeven geen paard natuurlijk en er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ze zo gezond mogelijk te houden. Hiernaast zijn er natuurlijk ook een aantal dingen wat niet zo goed is voor de hoeven van jouw paard die bij sommige ruiters of aanstaande paardeneigenaren nog wel eens fout gaan dus daarom heb ik een lijstje samengesteld wat je beter niet kunt doen of wel natuurlijk.

Don’ts

harjte HG

  • Invetten – Zonder dat je de hoeven eerst vochtig hebt gemaakt met water. Als je ze namelijk invet voordat je dit doet worden ze namelijk afgesloten en alleen maar droger en dat wil je juist niet.
  • Teer – Sommigen zweren erbij maar sommigen vinden het echt troep. Bij  het troep gedeelte sluit ik mij volledig aan. Teer sluit de hoef volledig af waardoor de hoef niet meer kan ademen. Bovendien als er een bacterie zit in de hoef en je gaat dan teren, sluit je deze bacterie in waarbij hij zich kan vermeerderen en schade aan kan richten.
  • Fructaan – Er is lang gedacht dat de eiwitten in het gras de boosdoener waren wat leidt tot hoefbevangenheid maar uit bewezen wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de boosdoener het fructaan gehalte is. Fructaan is een wateroplosbaar koolhydraat (een soort suiker) dat door de grasplant wordt gemaakt onder invloed van zonlicht. Het fructaangehalte in de planten zijn het hoogst als het ’s avonds en/of overdag de temperatuur lager ligt dan 15 graden celsius met een stralende zon.  Let op! zonlicht en vorst samen betekent  extra veel fructaan. Hiernaast krijg je door bemesting minder fructaan per plant maar wel meer gras per hectare wat betekent: meer fructaan per hectare.

Do’s

harjte HG

  • Uitkrabben – Dit lijkt erg basic maar het valt me vaak op dat heel veel ruiters heel veel aandacht besteden aan het poetsen maar hierbij de hoeven uitkrabben vergeten. Voor het rijden krab ik altijd de hoeven van mijn merrie uit en na het rijden controleer ik altijd of er steentjes (welke zoolzweren kunnen creëren) in zijn gaan zitten, maar hierbij laat ik het meeste zand altijd wel in de hoeven zitten zodat de mest en urine zo min mogelijk de kans krijgen om in de hoeven te trekken als ik haar weer op stal zet.
  • Biotine – Eigenlijk is er niet echt wetenschappelijk bewijs gevonden dat dit supplement daadwerkelijk de hoefgroei of brokkelige hoeven verbeterd omdat het ene onderzoek beweerd dat het wel werkt en het andere onderzoek niet. Het is een oplosbare B-vitamine die zelf niet door een paard aangemaakt kan worden. Desalniettemin zijn er wel aanwijzingen geweest dat biotine positieve effecten kan geven en daarnaast is biotine een veilig supplement dus: baat het niet, schaad het niet.
  • Hoefvocht – Ik gebruik liever hoefvocht dan hoefvet omdat ik het idee heb dat je juist de hoef afsluit bij invetten wat vrij logisch is. Denk maar terug. Wanneer je zelf de hoeven invet komt er eigenlijk altijd wel (tenminste bij mij) een gedeelte op jouw handen wat je er later amper weer af krijgt met gewoon water omdat het kats afstoot. Dit geldt dus ook voor de hoeven van jouw paard. Let er wel op, te vaak hoefvocht gebruiken is ook niet handig. De hoeven worden dan veel te zacht.
  • Stalonderhoud – Houd de stal goed schoon en droog zodat er zo min mogelijk bacteriën de kans krijgen om de hoeven van jouw paard te beschadigen.
  • Beweging – Paarden die voldoende beweging krijgen hebben een betere hoefgroei door de betere doorbloeding van de hoeven.
  • Tea Tree – Tea Tree olie bevat schimmelwerende eigenschappen en daarnaast biedt het hoeven verzorging en preventie voor bepaalde aandoeningen en dood bacteriën. Let wel op. Op veel stallen lopen katten rond en een nihil beetje tea tree voor een kat kan al dodelijk zijn.
  • Zeewier – Ondersteunt de hoefgroei en is niet al te duur.

 

 

Vond je deze post interessant?  Laat dan een bericht achter op mijn Facebookpagina klik hier

harjte HG

Shopping Cart