Skip to main content

8x tips voor een snellere reactie van je paard op jouw hulpen

Er is niets irritanter dan wanneer je been geeft en je paard reageert niet op jouw hulp waardoor je hulp steeds groter wordt wat je natuurlijk helemaal niet wilt. Maar ook luie paarden kunnen actiever worden. Met de volgende 8 tips zorg je ervoor dat je een snellere reactie van je paard krijgt op jouw hulpen.

1. Rij veel overgangen. Hierdoor blijft je paard alert en raakt hij niet verveeld.

2. Rij veel figuren. Hou er rekening mee dat je niet 10 rondjes achtereen op een volte zit. Dat kan best wel saai worden voor je paard waardoor hij zijn interesse en alertheid kwijt raakt.

3. Gebruik een dressuurzweep als verlengstuk van je arm. Meestal maakt alleen vasthouden al wel genoeg indruk. Zo niet dan kun je hem een keer een klein dreuntje tegen zijn flank aangeven.

4. Gebruik alleen sporen als je je houding en zit onder controle hebt. 1000x prikken terwijl je aan het rijden bent daar wordt geen enkel paard gelukkig van. Gebruik je sporen dan ook alleen om een kleine en subtiele hulp te geven, zonder dat je daarbij je paard irriteert.

5. Zorg ervoor dat je snelle duidelijke hulpen geeft. Hierbij kun je je paard ook nog aanmoedigen met je stem. Let er wel op dat je niet gaat schreeuwen.

6. Is je paard echt lui of is er iets anders? Luister naar je paard. Heb je bijvoorbeeld de dag ervoor een zware training gehad hou er dan rekening mee dat je paard moe is en zijn spieren verzuurd.

7. Deel je tijd in. Bedenk wat je in een half uur tot drie kwartier met je paard zou willen hebben geoefend. Deel dit hierbinnen in en geef je paard hiervoor een bepaalde tijd en geef hem daarna weer eventjes een stap pauze tussendoor.

8. Trek de aandacht van je paard. Ben je ten einde raad. Een aantal pionnen, balkjes of cavaletti’s weten altijd je paard zijn aandacht te trekken.

Shopping Cart