Skip to main content

7 feitjes over warm weer m.b.t. je paard die je wilt weten!

Als het te warm is om te rijden wat doe je dan? Laat je je paard staan of wacht je tot het redelijk is afgekoeld en ga je alsnog een stukje trainen? De keuze verschilt per ruiter alleen hou er goed rekening mee dat je paard heel anders gebouwd is dan een mens daarom de volgende feitjes over paarden en warm weer op een rijtje:

1.Als je het warm hebt, heeft je paard het nog warmer! Paarden raken namelijk 10x sneller oververhit dan mensen.

2. Het heeft maar 17 minuten nodig voor je paard om met warm weer bij normale inspanning om oververhit te raken.

3. Paarden die oververhit raken kunnen koliek, nierfalen & hypotensie (lage bloeddruk) ondervinden.

4. Spieren die aan het werk worden gezet kunnen al snel een temperatuur van 43 graden ondervinden waardoor de spiereiwitten beginnen te koken en te vervormen.

5. 50% van humaan zweet helpt bij verkoeling in verhouding met paarden geldt dit alleen voor 25-30% van het zweet.

6. Bij het afkoelen van je paard met koud water laat dan zeker niet na afloop je paard zeiknat staan. Het water gaat isoleren waardoor je paard het nog veel en veel warmer krijgt. Trek je paard droog met een zweetmes en laat hem daarna lekker rollen. Of als je paard oververhit is maak je paard dan nat, trek hem droog en wacht 10 minuten en herhaal dit een paar keer. Trek je na een paar keer er bijna geen warm water meer af, dan is je paard al redelijk goed afgekoeld.

7. Het zout in het zweet van een paard is tot 4x meer geconcentreerd dan bij mensen. Ze verliezen dus veel meer zout dan ons wat weer aangevuld moet worden.

horsegloss

Shopping Cart