Skip to main content

6 oefeningen voor een betere houding en zit!

Iedereen praat altijd over een goede houding en zit maar hoe kun je er nu voor zorgen dat je deze verbetert? HorseGloss somde 6 oefeningen op die je gemakkelijk zelf kunt toepassen om dit te verbeteren:

Stijgbeugels uit. Vroeger aan het einde van de manege les was dit altijd een leuk spelletje waarna je altijd vaak weer blij was dat je de beugels weer in kon doen. Ondertussen is dit natuurlijk een hele goede oefening. Je zou net zo stil moeten zitten zonder beugels als met beugels waardoor je houding en zit veel beter worden.

Zonder zadel. Beheers je de vorige stap van de stijgbeugels uit goed en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Ga dan zonder zadel rijden en voel hoe je paard beweegt zonder zadel. Je hebt veel meer contact en het is super leuk om te doen. Voel vooral ook hoeveel fijner het zit om rechtop te zitten zonder zadel dan als een plumpudding in elkaar.  (Ben je razend enthousiast over het zonder zadel rijden en kun je er niet mee stoppen. Let dan wel op dat je paard geen last krijgt van jouw zitbeenknobbels.)

Aan de longe zonder teugels. Sommige ruiters hebben het helemaal niet door maar zoeken tijdens het rijden steun op de teugels. Hier wordt natuurlijk geen enkel paard blij van en daarom kan het heel erg helpen om zonder teugels te gaan rijden. Gewoon een knoop in de teugels en eventueel als je het eng vindt kun je iemand vragen die je ondersteund aan de longeerlijn. Dan realiseer je je pas of je wel of geen steun op jouw teugels zoekt. (Steun zoeken is natuurlijk iets anders dan aanleuning.)

Bodyprotector. De èèn zal baat hebben bij deze tip en de ander zal hem verafschuwen. Een bodyprotector kan ervoor zorgen dat je gedwongen wordt om rechtop op je paard te zitten. Heb je nogal de neiging om in elkaar te kruipen op je paard in plaats van rechtop te zitten, dan zul je al snel merken dat dit niet meer kan en je dus gedwongen wordt om rechtop te zitten. Ideaal als je hier al heel lang mee aan het oefenen bent en je telkens weer in je oude patroon terugvalt.

Kijk waar je naartoe gaat. Je paard is prachtig maar je hoeft echt geen nek hernia te creëren om telkens de hele tijd voorover naar beneden te kijken. Kijk waar je naartoe gaat en voel hoe je paard onder je loopt! Hierdoor zit je gelijk een stuk beter op je paard. Tussendoor af en toe spieken kan natuurlijk geen kwaad!

Staan in je beugels. Heb je een wat mindere balans dan wordt je waarschijnlijk heen en weer gewiebeld bij het staan in de beugels. Probeer recht boven je paard te blijven zonder dat je navoren valt. Om je evenwicht te kunnen houden zul je merken dat je je benen onder je middelpunt moet houden en dat is waar ze horen. Heb je het goed gedaan? Dan kun je ervan uitgaan dat je de volgende dag gegarandeerd veel spierpijn hebt.

Heb je een goede tip? Deel hem met ons en laat een reactie achter op onze Facebookpagina!

horsegloss

Shopping Cart