Skip to main content

4 tips om je nerveuze paard te kalmeren

Nerveuze paarden zijn vaak lastig te kalmeren en hierdoor komt er veel te veel spanning waardoor je helemaal niet meer kan genieten van het paardrijden. Daarom somde HorseGloss 4 tips op om je nerveuze paard te kalmeren.

1. Figuren rijden. Een gespannen paard laten ontspannen kan erg lastig zijn omdat hij zich zo focust op wat hem gestresst maakt en niets meer anders ziet dan dat. Als je je paard dan probeert af te leiden door figuren te gaan rijden en hem hierdoor bezig houdt dan zul je al snel merken dat je paard wat meer ontspant en zich weer meer op jou gaat focussen. Denk hierbij aan voltes, slangenvoltes, gebroken lijnen of achtjes.

2. Overgangen rijden. Door overgangen te gaan rijden moet je paard zich ook weer op jou focussen waardoor hij veel minder bezig is met iets wat hem nerveus maakt of iets wat hem nerveus kan maken. Daarnaast is het helemaal niet erg om dit goed te oefenen, door een mooie overgang te rijden tijdens een proef krijg je vaak een mooi cijfer en tevens zorgen overgangen voor meer balans en meer draagkracht van het paard.

3. Geen achterwaarts. Je merkt altijd al snel aan paarden dat als je achterwaarts met je paard gaat er toch iets van verzet komt in je paard ook al doet hij het zo braaf en netjes mogelijk. Een paard is eerder geneigd om vooruit te gaan dan achterwaarts. Als je dan achterwaarts gaat hebben ze eerder de neiging om daarna vooruit te sprinten. Ga dit dus niet oefenen als je paard al in een nerveuze bui is.

4. Zijwaartse oefeningen. De zijwaartse oefeningen hebben ongeveer hetzelfde effect als figuren rijden en overgangen rijden, je houdt het paard flink bezig waardoor hij zich helemaal op jou moet focussen. Kijk wat voor manier het beste bij jouw paard past. Misschien is hij met een paar pasjes wijken of schouderbinnenwaarts weer helemaal bij je terug en kalm of misschien helpt figuren rijden toch beter voor jouw paard. Speel hiermee zodat je erachter kunt komen wat jouw paard fijn vindt en rustig maakt.

 

Shopping Cart